Tuin

WAAROM BLOEIT MIJN BLAUWEREGEN NIET?

Eenjarige klimplanten kan je zelf zaaien of kopen. Het zaaien van eenjarige klimplanten is makkelijk en kan goed tot begin juni.  Hou de grond goed vochtig en als de plant gaat groeien, is een keer per 2 weken bemesten aan te raden. Denk bij eenjarige klimmers ook aan de ondersteuning van de planten. Bind ze vast met touw of draad. Of leid de plant langs een rek.

De blauweregen houdt van een plek in de zon of halfschaduw. Met minder dan zes zonuren per dag maak je hem niet gelukkig. De oost, west- of zuidkant van de tuin of gevel kan dus prima. Staat de Wisteria een groot deel van de dag in de schaduw, dan worden er geen bloemknoppen aangemaakt.

Eenjarige klimmers met bloemen zijn bijvoorbeeld Suzanne met de mooie ogen en Oostindische Kers. Minder bekend is de Kanarische kers: net zo’n makkelijke plant, maar met iets andere bladvorm en schitterende gekuifde gele bloemetjes. Andere eenjarige klimplanten met bloemen zijn de Geurerwt (lathyrus) en Klokwinde (Cobaea).

Eetbare eenjarige klimmers
Het is ook leuk om eetbare eenjarige klimplanten te planten of te zaaien. Hop (Humulus) groeit snel en geeft bloemen waar je thee van kunt maken. De bloemen van Oostindische Kers zijn lekker in een salade.

Passiebloem heeft prachtige bloemen én lekkere vruchten. Vraag het tuincentrum naar vruchtdragende soorten (zoals Passifloris edulis) en naar een zelfbevruchtende plant, of koop meerdere planten die elkaar bevruchten. Bij zachte winters heb je kans dat deze plant opnieuw groeit het jaar erop.

Het kans soms wel tien jaar duren voordat een blauweregen gaat bloeien. Ja, je leest het goed: TIEN jaar. Heb je dat geduld niet, dan doe je er goed aan om een geënt exemplaar te kopen. Meestal zie je dat doordat de stam onderaan dikker is. Vraag bij twijfel in het tuincentrum of aan de kweker of het gaat om een geënt exemplaar.